Home » Festivaluri

Tango Sinfonico – Lothar Hensel @ Festivalul Artelor 2010

29 June 2010 No Comment
Puteti sustine acest articol pe Google, click +1

Duminica, 10 Octombrie 2010
Ora 19:00
Sala Palatului, Bucuresti

Ca si instrumentul la care canta – bandeonul, Lothar Hensel s-a născut în regiunea Niederrhein. A studiat bandeonul in Buenos Aires şi Paris, cu muzicieni celebri de tango, printre care Juan Jose Mosalini, Dino Saluzzi sau Nestor Marconi. In prezent, el este unul dintre cei mai căutati solisti de bandeon din lumea muzicii.

Artistul a colaborat cu orchestre simfonice renumite, printre care Orchestra Filarmonicii din Berlin sau Filarmonica Jenaer si a interpretat deja celebrul “Concierto para bandoneon” de Astor Piazzolla mai des decât compozitorul însuşi. Presa este întotdeauna fascinata de virtuozitatea sa si de modul de interpretare expresiv:

“Degetele lui alearga cu pricepere peste tot în număr uimitor de note ale bandeonului sau, uneori cu accente puternice de ritm şi virtuozitate, alteori cu linişte misterioasă, purtand audienta în fascinanta lume a Americii de Sud.” – Frankfurter Allgemeine Zeitung

Datorita experienţei sale ca si aranjor pentru mai multe grupuri muzicale, artistul a descoperit si mediul de compoziţie. Lucrarile sale pentru propriile ansambluri, au devenit curând compoziţii pentru orchestre mari.

A scris prima sa lucrare – Tangomanía, la solicitarea Filarmonicii Jenaer. Premiera a fost difuzata live pe Deutschland Radio şi a fost un succes imens deopotriva din punctul de vedere al publicului, dar şi al criticilor. In urma spectacolelor Tangomania, casa de discuri Sony a dorit sa produca munca lui Lothar Hensel. CD-ul a fost înregistrat în Berlin cu Sinfonie-Orchester Rundfunk, lansat în decembrie 2003 si nominalizat ca “CD-ul lunii”.

Ulterior a compus o opera de camera remarcabila (tango) – “Margot H’s last tango”, pentru Teatrul National din Mecklenburg. Libretul este un omagiu adus lui Margot Honecker, soţia lui Erich Honecker, binecunoscut fost lider politic german. Lucrul in echipa cu Ingo Wazserka, care a scris libretul, a beneficiat de un succes atat de mare incat o alta lucrare pentru scena a fost creata la scurt timp: “Das Grosse Welttheater” de Caderon de la Barcas.

Cea mai mare provocare a lui Lothar Hensel ca si interpret ramane totusi “Concertul pentru bandeon”, scris pentru el însusi. In cadrul acestei reprezentatii, artistul imbina in mod armonios elemente tradiţionale de tango cu muzica moderna. Solistul emana o energie uriasa, care il impinge catre limitele sale fizice si ii solicita la maxim abilităţile de interpretare. O provocare la care Lothar Hensel adora sa ia parte!

La momentul actual, alaturi de noua sa orchestra de tango – Septísimo, el umple de entuziasm publicul de concert clasic, precum şi pasionaţii de incitantului dans tango.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.