Home » Concerte

Johann Strauss Ensemble in data de 18 Decembrie 2011

18 December 2011 No Comment
Puteti sustine acest articol pe Google, click +1

Johann Strauss Ensemble – We Will Strauss You

Concertul extraordinar pe care renumita orchestră de cameră vieneză Johann Strauss Ensemble îl va susține, luni seara, la Teatrul Național din București, este sold out. Biletele s-au epuizat cu o săptămână înaintea spectacolului, pe măsură ce “Regii valsului”, așa cum i-a numit presa internațională, seduceau Banatul și Transilvania, în drumul lor spre Capitală.

După ce a fost întâmpinată cu aplauze și ovații în șase orașe din țară, orchestra vieneză își va încheia tradiționalul turneu de sfârșit de an în România luni, 19 decembrie, la ora 20.30, în sala mare a Teatrului Național din București. La grandiosul spectacol de final, invitat special este tânărul bariton austriac Michael Havlicek.

Faimos pentru rolurile interpretate în opere de Johann Strauss montate în marile teatre ale lumii, Michael Havlicek a venit direct din Viena pentru a li se alătura celor doi prim soliști ai orchestrei palatului Schonbrunn care au urcat pe scenă la fiecare spectacol din cadrul acestui turneu: violonistul și dirijorul Russel McGregor și soprana mutipremiată Romana Beutel.

V-ați pregătit, deci, pantofii de dans? Cu vals, cu polcă, cu triumfalul marș Radetzky și, nu în ultimul rând, cu cele mai frumoase colinde ale lumii, orchestra vieneză Johan Strauss Ensemble își încheie luni seara, la București, turneul extraordinar de Crăciun “Strauss Forever”, cel de-al șaptelea turneu pe care prestigiosul ansamblu îl programează în România. “Sper că prietenii noștri din București și-au pregătit ținutele de vals.

Pe vremea lui Strauss, valsurile erau cântate peste tot, în parcuri și în grădinile publice, și toată lumea participa într-un fel sau altul. Spiritul acesta zglobiu, veselia, umorul, toate trebuie să completeze o interpretare muzicală perfectă”, spune dirijorul orchestrei, Russel McGregor.

După modelul celor mai importante dintre sălile de spectacol ale lumii, de la Disney din Los Angeles la Carnegie Hall din New York, la concertul orchestrei Johann Strauss Ensemble de la București a fost montată o lojă specială chiar pe scenă, în spatele orchestrei, astfel încât iubitorii de muzică să poată trăi foarte de aproape experiența artistică.

Este un proiect pe care muzicienii de la Johann Strauss Ensemble doresc să îl încerce de multă vreme în România și care, speră organizatorii, va crea dependență. Star Dust și Forward Media & Advertising vă invită să încercați „un strop de magie vieneză, ce vă va bucura și va încălzi sufletul în pragul sărbătorilor”, așa cum promite și liderul orchestrei, Russel McGregor.

Cu eleganța, cu forța și cu harul cu care însuși Strauss își așeza, în urmă cu un secol și jumătate, Viena la picioare, orchestra Johann Strauss Ensemble și-a purtat până acum prietenii din Banat și Transilvania într-o călătorie sensibilă prin lumea înălțătoare a valsului. În Timișoara, Mediaș, Târgu Mureș, Sibiu sau Brașov, iubitorii de muzică au visat pe ritmurile de „aur și argint” compuse cândva de Lehar, legănați de Sonata de Crăciun și de alte povești minunate de iarnă imaginate de Bethoven, au aplaudat nopțile magice ale lui Haydn sau compozițiile altor favoriți clasici ai Crăciunului, printre care Mozart sau Schubert.

Explozii de bucurie și hohote de râs au punctat întotdeauna triumfalul Marș Radetzky, condus cu „mână forte” de carismaticul dirijor Russel McGregor, care și-a sedus de fiecare dată publicul cu glume, povești spuse în orice limbă și-ar fi dorit cineva să le audă sau cu reprize remarcabile interpretate la prețioasa sa vioară, un „exemplar de colecție” fabricat în 1697 de faimosul lutier italian Carlo Giuseppe Testore (cel din mâinile căruia a ieșit și viola lui Mozart). Russel McGregor este un dirijor atipic, iar publicul îl iubește, cu atât mai mult cu cât a rămas deschis tuturor genurilor și abordărilor, deși și-a dat măsura talentului având sub bagheta sa nume cu rezonanță ale muzicii clasice, de la Luciano Pavarotti și Jose Carreras, până la Ildiko Raimondi. Vals, săltăreața polcă, liedurile și colindele cântate de soprana Romana Beutel au asigurat spectacole pline de vervă, inventivitate și veselie, care să amintească de eleganta tradiție vieneză a sărbătorilor de iarnă.

Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.